miercuri, 28 octombrie 2009

Snitele de conopida


 

Ingrediente:

1 conopida
1-2 oua
pesmet
sare
piper
cimbru
ulei





Preparare:

Conopida, desfacuta buchetele, se fierbe in apa cu sare, piper si putin cimbru pana cand se inmoaie putin.
Se bate oul cu ceva sare si putin piper.
Buchetelele se dau prin pesmet, apoi prin ou, iar prin pesmet si se pun la prajit in ulei incins.
Cand sunt auri, se scot cu paleta pe hartie absorbanta. Pofta buna!


marți, 27 octombrie 2009

Diplomat cu fructe



Ingrediente

Blat:
110 g faina
75 g zahar pudra
1/2 lingurita praf de copt
1 praf sare
2 linguri ulei
2 galbenusuri
90 g suc portocale
1 lingura potrocala rasa
1 lingurita esenta de vanilie
4 albusuri
1 linngurita zeama de lamaie
Crema diplomat:
250 ml lapte
3 oua
1 cutie compot de ananas
40 gr gelatina
200 gr zahar
500 ml frisca lichida
Ornare:
frisca, piscoturi, fructe

Mod de preparare

Blat:
Faina, zaharul, praful de copt si sarea se pun intr-un castron. Se adauga uleiul, galbenusurile, sucul si coaja portocala, vanilia, apoi se amesteca pana devin omogene.
Albusurile batute spuma cu zeama de lamaie se incorporeza usor in aluat, se toarna in tava unsa cu unt. Se coace in cuptorul preancalzit, la 175*C, timp de 25 min, pana scobitoarea iese curata. Se acopera blatul sa se pastreze umed.
Crema diplomat:
Gelatina se inmoaie in zeama de compot timp de 30 minute. Ouale ,cu zaharul se bat un pic ,se adauga laptele si se fierbe la bain-marin pana se ingroasa crema. Gelatina se incalzeste (dupa cele 30 min)pana la dizolvare si se adauga in crema fierbinte ,omogenizand bine, apoi se lasa la racit.
In crema racita complect se pune frisca batuta spuma si ananasul taiat cuburi.
Se pune blatul pe un platou, se toarna crema, pe margine se pun piscoturile inasiropate(eu le-am pus in cafea) si fructele. Se orneaza apoi cu frisca si fructe



Tort diplomat cu ciocolata


Ingrediente

Blat:
6 oua
250 gr zahar
300 gr faina
10 linguri apa
1 praf de copt
Crema ganache cu portocala:
100 g ciocolata amaruie(70%),fin tocata
100 ml smantana de frisca
1/4 coaja portocala(o portocala impartita in 4 si folosesti o parte)



Crema diplomat:
6 oua
6 linguri de zahar
250 ml lapte
30 gr gelatina ( 3 pliculete Dr. Oetker)
500 ml frisca
350 gr ananas bucatele
Glazura de ciocolata :
150 g ciocolata amaruie(70 %),fin tocata
100 g unt la temp. camerei,taiat bucati mici
1/2 Lingura sirop
Pentru ornat:

piscoturi, mure, frisca si cafea

Mod de preparare

Blat:
Se freaca galbenusurile cu zahar adaugand din cand in cand cate o lingura de apa pana se obtine o crema ca si o alifie. Separat se amesteca faina cu praful de copt si se adauga putin cate putin in amestecul de galbenusuri. Albusurile se bat spuma si se adauga la amestec.
Se unge o forma de tort de 26 cm cu unt si se tapeteaza cu faina, se pune compozitia in forma si se coace la foc potrivit timp de 40 min. Se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
Crema ganache:
Aduci frisca la fierbere,micsorezi focul si lasi 10 min,torni peste ciocolata,lasi cateva min,amesteci,lasi cateva ore inainte sa o folosesti.
Crema diplomat:
Se freaca galbenusurile cu zahar, se adauga laptele putin cate putin si se pune la fiert pe bain -marie amestecand continuu pana se ingroasa ca o smantana subtire. Se dizolva gelatina in 100 ml apa rece si apoi se adauga la crema fierbinte. Se lasa sa se raceasca.
Cand incepe sa se ingroase se amesteca cu frisca, albusurile batute spuma si ananasul. Rezulta o crema pufoasa si delicioasa.
Blatul se taie, obtinand doua foi si se insiropeaza cu compotul de la ananas amestecat cu zeama de portocala. Se aseaza prima foaie pe un platou, se intinde crema ganache, apoi cea diplomat se pune a doua foaie si de jur imprejur piscoturile inmuiate in cafea si se da putin la rece, timp in care se prepara glazura.
Glazura de ciocolata :
Topesti ciocolata,untul si siropul.Torni putin pe tort,raspandesti sa se fixeze,torni restul glazurii si inclini sa se prelinga pe partile tortului.
Se orneaza apoi cu mure si frisca. Pofta buna!

luni, 26 octombrie 2009

Spaghetti cu carne de porc


 












Ingrediente:
400 gr. spaghetti
400 gr. pulpa de porc(tocata)
2 cepe
sare, piper, cimbru
ulei
1 ou
cascaval ras
1/2 pahar apa
Preparare:
Pastele fierte in apa cu sare, piper si cimbru se scurg bine.
Ceapa taiata se caleste cu putin ulei, se adauga bulionul, carnea, putina apa, sare, piper si cimbru.
Intr-un vas termorezistent(cu capac) uns cu ulei se pune un strat de paste, apoi unul de carne, alt strat de paste, carne, iar paste, apa si capacul. Se coace timp de 25-30 min. Se adauga oul si cascavalul ras si se mai lasa cam 3-5 min.

Musaca de dovlecei














Ingrediente:
 200 gr. paste(am pus taitei
1 dovlecel mare
3 fire de ceapa
marar si patrunjel(taiate fin)
sare, piper, cimbru
1 ou
ulei(pentru uns cratita)
2-3 linguri smantana
Preparare: 
Se fierb pastele in apa cu sare, piper si cimbru si apoi se scurg bine.
Dovlecelul se curata de coaja, se rade pe razatoarea cu ochiuri mari, se amesteca apoi cu ceapa tocata, mararul si patrunjelul, oul, cimbrul, sarea si piperul,
Intr-o craticioara/vas termorezistent(cu capac) unsa/uns cu ulei, se pune primul strat de paste, al doilea de dovlecel, urmatorul paste, apoi dovlecel, iar paste, smantana si cascavalul ras, se pune capacul si se coace in cuptor la foc potrivit timp de 15-20 minute. Este o mancare foarte gustoasa.
Pofta buna!