luni, 28 decembrie 2009

Cozonac cu nuci si glazura alba


Ingrediente(3 cozonaci):
500ml lapte; 1kg faina; 8 oua; 200g unt; 100ml ulei; 50g drojdie; 3 lingurite zahar vanilat; 200g stafide; 50ml rom; coaja rasa de la 2 lamai; 1 lingurita sare
Se cerne faina, in mijlocul ei se face o adancitura si se toarna o cana de lapte clocotit. Drojdia, frecata cu o lingura de zahar si doua de lapte caldut, se adauga in aluatul oparit(dupa ce s-a mai racit putin). Se acopera maiaua cu un servet gros, se lasa cam 30 minute la cald. Timp in care se freaca galbenusurile cu sarea, adaugand coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat, stafidele si romul. Se toarna peste faina si se incepe framantatul, adaugand, din cand in cand, lapte cald si unt topit. Aluatul se framanta pana devine elastic, se acopera cu un prosop si se pune la dospit. Cand si-a dublat volumul, se imparte in trei bucati.
Umplutura:
800g nuci macinate; 300g zahar; 1 lingurita esenta de rom; 1 lingura coaja rasa de lamaie
Din fiecare bucata se intinde cate o foaie dreptunghiulara cu grosimea de 1cm, se presara umplutura obtinuta din amertecarea ingredientelor si se ruleaza strans. Cozonacii, se aseaza in tavile unse si tapetate, se lasa la crescut 30-40 minute si se coc la foc potrivit in cuptorul preancalzit.
Glazura:
400g zahar praf; 2 albusuri; 2 lamai; 100g miez(intreg) de nuca
Se bat albusurile spuma, adaugand treptat zaharul si sucul de lamaie, apoi se toarna glazura peste cozonacii care s-au racit putin si se orneaza cu miez de nuca. Se poate taia, in fellii, doar a doua zi.

Un comentariu:

Curs Valutar BNR